2 Mayıs 2012 Çarşamba

Beklenen Tarif: Evde Dondurma Yapımı!

Defalarca farklı şekilde dondurma yapmayı denemiş ve damak tadına güvenilir biri olarak bu tarife uygun yapacağınız dondurmalardan vazgeçemeyebilirsiniz uyarayım:) Dondurma yapmak aslında temel iki aşamadan oluşuyor. Bir: koyu bir muhallebi pişirmek, iki: bu muhallebinin homojen bir şekilde donmasını sağlamak. Muhallebiyi pişirirken de dondururken de dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunları da açık bir şekilde anlatacağım. Daha önce verdiğim külah tarifini de kullanarak evinizde katkısız dondurma keyfi sürebilirsiniz.

Seval'in Ev Yapımı Dondurması

Malzemeler
1 litre koyun sütü (en iyisi keçi sütü ama yağlı inek sütü de olabilir)
3 çay kaşığı salep
2,5 su bardağı öğütülmüş kaya şekeri
3 yemek kaşığı manda kaymağı
vanilyalı için: çubuk vanilya
kakaolu için: 3 yemek kaşığı kakao
limonlu için: 1 adet doğal limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı zerdeçal

Çikolata sosu: 1 yemek kaşığı kaymak, 1 tatlı kaşığı kakao yağı, 1 çay kaşığı halis tereyağ, 2 yemek kaşığı doğal kakao, 1 yemek kaşığı kaya şekeri

Yapılışı

Sütü tencereye alın ve bir süre kaynatın. Sütün içindeki suyu mümkün olduğunca buharlaştırıyoruz. Bir kasede şeker ve salebi karıştırın ve kaynayan süte ekleyip sürekli çırpın. Bu işlemin genelde tahta kaşıkla savurarak yapılması tavsiye edilir, ben çırpma teli ile savurarak çırpıyorum hatta mikserle de yapılabilir. Amaç karışımı iyice alt üst etmek, homojenleştirmek. Muhallebi koyulaşınca 3 ayrı kaseye bölüştürün, yalnız tencerede bir kısmını bırakın. Bu ayırdığınıza zerdeçal ve rendenin küçük kısmında rendelediğiniz limon  kabuğunu ekleyin, ateşi açıp 1-2 dakika pişirin. Kalanı kaselerden birine dökün. Bir diğer kaseye kakaoyu ekleyin, son kaseye de çubuk vanilyanın içindeki özünü karıştırın ve her kaseye birer yemek kaşığı kaymak ekleyerek blendırla iyice çırpın. Kaseleri ılıyana kadar tezgahta bırakın ve buzluğa kaldırmadan önce tekrar blendırdan geçirin. 2 saat sonra kaseleri çıkarın ve blendırdan geçirin. Bu işlemi dondurma tam donmadan önce 2 defa daha yaparsanız buzlanarak donmasını önlersiniz ve homojen bir şekilde donmuş kıvamında ve lezzetli dondurmalarınız olur. Dondurmalarınızı servis ederken yukarıdaki malzemelerle pişirip hazırlayacağınız çikolata sosu ve dövülmüş fındık, fıstık, badem kullanabilirsiniz. Daha önce verdiğim külah tarifi ile külahlar hazırlayabilir veya kuplarda servis edebilirsiniz.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...