Uzun zamandır şerbetli tatlılarda şeker yerine bal kullansam ne olur diye düşünüp duruyordum ki bugün denemeye karar verdim. Her daim şekerle uyguladığım tarifimi bu defa bal şerbeti ile hazırladım. Resimlerden de görebileceğiniz gibi tavsiye edebileceğim bir tatlı oldu. Sırada revani var!
Balpare (Bal Şerbetli Şekerpare)
Malzemeler
250 gram doğal tereyağ (oda sıcaklığında)
2 adet doğal yumurta (sarılardan biri üzeri için ayrılacak)
yarım su bardağı öğütülmüş kaya şekeri
yarım su bardağı organik irmik
1 çay kaşığı karbonat (üzerine birkaç damla limon suyu)
Aldığı kadar doğal un
Şerbet için:
4.5 su bardağı su
2 su bardağı halis bal (bal yerine 4 su bardağı kaya şekeri de kullanılabilir)
birkaç damla limon suyu
Yapılışı
Şerbet için suyu kaynatın, altını kapatıp bal ve limon suyunu ekleyin, bir taşım kaynatıp soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için yumurta, tereyağ ve kaya şekerini iyice yoğurun, irmik, karbonat ve unu ekleyerek ne çok sert ne çok yumuşak bir hamur elde edin. Unu yavaş yavaş eklemenizde fayda var. Tam buğday unu kullanacaksanız hamuru daha gevşek tutun çünkü kepek kabarmayı azaltır ve hamur sert olursa hiç kabarmaz. Hamuru da balla hazırlamak isterseniz yarım su bardağı kaya şekeri yerine bir su bardağından bir parmak eksik halis bal katabilirsiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın oval şekil verin ve yağladığınız tepsiye aralıklı olarak dizin. Bu ölçülerle 25-30 adet balpare çıkıyor. Bir yumurta sarısına bir damla zeytinyağı damlatın ve tüm balparelere sürün. Bu aşamada fırın ısısını 170 dereceye getirin, çatal yardımıyla balpareleri çizin ve tepsiyi fırına verin. Üstleri iyice kızarınca fırından alın. Şerbet soğuk ve tatlı sıcak olacak şekilde şerbeti bir kepçe yardımıyla eşit olarak dökün ve tatlının üzerine bir tepsiyi ters çevirerek kapatın. Şerbetini iyice çekince servis tabağına alın, üzerine hindistan cevizi serpin. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder