14 Şubat 2012 Salı

Balpare


Uzun zamandır şerbetli tatlılarda şeker yerine bal kullansam ne olur diye düşünüp duruyordum ki bugün denemeye karar verdim. Her daim şekerle uyguladığım tarifimi bu defa bal şerbeti ile hazırladım. Resimlerden de görebileceğiniz gibi tavsiye edebileceğim bir tatlı oldu. Sırada revani var!

Bu tarifi hazırlarken kepeksiz doğal un kullandım ama aslında tam buğday unu mutfağımın vazgeçilmezleri arasında, hemen her tarifte severek kullanıyorum. Yerli tohumlardan üretilmiş, geleneksel usullerle yetiştirilmiş tam buğday unu lezzetinin yanı sıra oldukça besleyici. Buğdayın tüm kısımlarını içerdiğinden kepekteki vitaminler ve proteinler, buğday özündeki (ruşeym) E vitamini, B grubu vitaminleri, folik asit; çinko, demir ve magnezyum gibi mineraller ile pek çok  hastalığı önlüyor, bağırsak hareketlerini düzenliyor, kan şekerini ve kan lipitlerini dengeliyor. Tam buğday unlu gıdaları az miktarda tüketseniz de daha çabuk doyma hissi oluşuyor böylelikle fazla kilo almanın önü kesiliyor. Diğer taraftan rafine edilmiş ve katkı maddeleri eklenmiş un tam buğday ununun faydalarından mahrum kalmanın dışında eklenen katkı maddeleriyle adeta zehir saçıyor. Nem tutucu ve beyazlatıcı olarak kullanılan nanoteknoloji ürünü titanyumdioksit, beyazlatıcı özellikteki benzoil peroksit, potasyum bromat gibi kanserojen maddeler, kabartıcı olarak insan saçı veya hayvan kılından elde edilebilen sistain gibi hem zararlı hem dinen uygun olmayan maddeler ile sağlığımıza meydan okuyor. Yediklerimizin ne olduğunu bilerek, ne olmaması gerektiğini gözeterek tercih yapmak akıl sahibi olmanın en önemli gereklerinden. Önüne geleni yemenin bir erdem değil bir şuursuzluk olduğunu fark etmeliyiz çünkü “ne yersen o’sun”.


Balpare (Bal Şerbetli Şekerpare)


Malzemeler

250 gram doğal tereyağ (oda sıcaklığında)
2 adet doğal yumurta (sarılardan biri üzeri için ayrılacak)
yarım su bardağı öğütülmüş kaya şekeri
yarım su bardağı organik irmik
1 çay kaşığı karbonat (üzerine birkaç damla limon suyu)
Aldığı kadar doğal un
Şerbet için:
4.5 su bardağı su
2 su bardağı halis bal (bal yerine 4 su bardağı kaya şekeri de kullanılabilir)
birkaç damla limon suyu

Yapılışı

Şerbet için suyu kaynatın, altını kapatıp bal ve limon suyunu ekleyin, bir taşım kaynatıp soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için yumurta, tereyağ ve kaya şekerini iyice yoğurun, irmik, karbonat ve unu ekleyerek ne çok sert ne çok yumuşak bir hamur elde edin. Unu yavaş yavaş eklemenizde fayda var. Tam buğday unu kullanacaksanız hamuru daha gevşek tutun çünkü kepek kabarmayı azaltır ve hamur sert olursa hiç kabarmaz. Hamuru da balla hazırlamak isterseniz yarım su bardağı kaya şekeri yerine bir su bardağından bir parmak eksik halis bal katabilirsiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın oval şekil verin ve yağladığınız tepsiye aralıklı olarak dizin. Bu ölçülerle 25-30 adet balpare çıkıyor. Bir yumurta sarısına bir damla zeytinyağı damlatın ve tüm balparelere sürün. Bu aşamada fırın ısısını 170  dereceye getirin, çatal yardımıyla balpareleri çizin ve tepsiyi fırına verin. Üstleri iyice kızarınca fırından alın. Şerbet soğuk ve tatlı sıcak olacak şekilde şerbeti bir kepçe yardımıyla eşit olarak dökün ve tatlının üzerine bir tepsiyi ters çevirerek kapatın. Şerbetini iyice çekince  servis tabağına alın, üzerine hindistan cevizi serpin. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...