14 Şubat 2012 Salı

Soğuk Akşamlar İçin Sıcak İçecekler- Sıcak Çikolata!


Kış içeceklerini seviyorum! Bu devirde kışın eskisi kadar üşümüyoruz evlerimizde. Sobalı evlerde oturmuyoruz artık pek çoğumuz. Sobalı evde büyümüş biri olarak çocukken pek severdim salep veya sıcak çikolata içmeyi. Bu tarz içecekleri genellikle halam hazırlardı ve maaile büyük bir keyifle yudumlardık içeceklerimizi.
Halam çikolatanın bitter olanını, Türk kahvesinin şekersizini, sıcak çikolatanın sütsüzünü severdi. Ben de halamı pek sever onun gibi olmak isterdim ama nafile bitter çikolatayı da, şekersiz içecekleri de, sütsüz kahveyi de sevemedim hiç. Sıcak çikolata tarifini de ben kendi damak zevkime göre hazırlıyorum aranızda daha kakaolu, daha şekerli veya şekersiz ya da sütsüz sevenler olabilir. Bu durumda asıl tarif sizin beğeninize göre oluşacaktır.
Doğal kakaonun diğer kakaolardan farkı ne derseniz, diğer kakaolar defalarca karbonatla işleme sokuluyor kavruluyorlar, bu işlem doğal yapısını bozduğu için faydalı özelliklerinin yok olmasının yanında hazmının da zorlaşmasına neden oluyor. Defalarca işlenen (alkalize işlem) kakaoların tadı da rengi de doğal kakaodan çok farklı oluyor. Doğal kakao daha açık renkte ve çok acı olmayan bir tatta.
Kakaonun bugünkü kullanım alanlarından olsa gerek (kakaolu süt, puding, dondurma, çikolata vs.) sanki zararlı bir maddeymiş gibi geliyor. Oysa ki doğal kakao ve hatta kakao yağının pek çok faydası var. Doğal kakao, iştah açıcıdır, uyarıcı etkisiyle yorgunluğu giderir ve vücuda zindelik katar. Böbrek rahatsızlıklarına, böbrek iltihaplarına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürücüdür. Kalbi kuvvetlendirir, yaşlanmayı önleyen antioksidanları bolca içerir.
Kakao yağı, birçoğunuz bilirsiniz hamilelik ve lohusalık dönemlerinde hanımların büyük yardımcılarındandır. Oluşabilecek çatlaklar için hamilelik döneminde vücuda uygulanır. Lohusalık döneminde de eğer özellikle göğüs ucunda çatlaklar varsa kakao yağı bu yaraları hem yumuşatır hem iyileşmesini hızlandırır. Kakao yağı güneşin zararlı etkilerini azalttığından yazın güneş kremi olarak cilde sürülür. Basur şikayeti için de kullanılır.

Sıcak Çikolata

Malzemeler

1 çay fincanı doğal süt
1.5 tatlı kaşığı doğal kakao
tatlandırmak için kaya şekeri veya halis bal
1 çay kaşığı doğal nişasta

Yapılışı

Doğal süt, doğal nişasta, doğal kakao ve kaya şekerini koyulaşana kadar çırparak pişirin. Dilerseniz tatlandırıcı olarak kaya şekeri yerine halis bal kullanabilirsiniz.

Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...