14 Şubat 2012 Salı

Evde Çubuklu Şeker Yapıyoruz!


Bugün minikler için oldukça sevindirici bir tarifimiz var, büyük olupta şeker peşinde koştuğu günleri unutamayanlar da sevinebilirler tabiiki. Evde şeker yapmamızın nedeni sadece hijyen koşullarına dikkat etmek değil açıkçası; renklendirici, kıvam verici, homojenize edici ve koruyucu maddelerin yanı sıra, aroma ve yapay tatlandırıcı olarak kullanılan çoğu sentetik, bir kısmı hayvanlardan elde edilen maddelerden minikleri ve kendimizi koruyarak bu ihtiyacı gidermeye çalışacağız.

Ev Yapımı Çubuklu Şeker

Malzemeler

2 su bardağı kaya şekeri
2/3 su bardağı su veya evde hazırlanmış meyve suyu(meyve suyunu, su ve şekerle kaynattığınız meyveleri süzüp elde edebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı

Tüm malzemeleri küçük bir tencereye alıp yaklaşık 10 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Kaynadıkça karışımın katılaştığını başka bir tabirle kıvama geldiğini göreceksiniz. Aman şekeri yakmamaya dikkat edin burada istediğimiz yanık hale gelmeden şeker sertliğini yakalayabileceğimiz bir kıvam. Bunu da iki şekilde anlayabiliriz şeker termometresi ile 150 dereceye ulaştıysa, soğuk su dolu bardağa damlattığımızda hemen sertleşiyorsa karışımı kalıplara veya yağlı kağıt serip üzerine dizdiğimiz çöp şişlere dökebiliriz demektir. Bu ölçülerle verdiğiniz şekle göre 15-20 adet arasında çubuklu şeker elde edebilirsiniz. Afiyet olsun efendim, keyfinizde payımız varsa ne mutlu! Size tavsiyem küçük çocuklar için karışımı inceltmeden küçük ama dolgun yuvarlaklar oluşturacak biçimde kaşıkla çöp şiş çubuklarına veya dondurma çubuklarına dökmeniz. Çünkü şeker inceldikçe çocukların dudaklarını kesme olasılığı artıyor. Diğer bir tavsiye çubuk olarak çöp şiş kullanacaksanız sivri olan tarafı bir makas yardımıyla kesip atın özellikle 3 yaş altı çocuklar için tehlikeli durumlar oluşturabilir. 
İçeriği doğal olsa da şekeri yüksek sıcaklıklara getirdiğimiz için ve zaten şeker başlı başlına problemli bir madde olduğu için sıklıkla yapmamakta fayda var. 
Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...