13 Şubat 2012 Pazartesi

Tam Buğday Unlu Portakallı Bisküvi

Uzun zamandır bisküvi yapımı üzerinde çalışıyorum ve sonuçlar gitgide daha tatmin edici olmaya başladı. Bugün paylaşacağım tarif burçak bisküviyi andıran bir tarif nitekim tam buğday unuyla yapıldı. Bir sonraki denemede daha kıtır petit beurre kıvamına yakın bir tarif elde etmeyi umuyorum.

Yiyenlerin ve 27 aylık kızımın -ki kendisi minik bir gurmedir- pek bir sevdikleri bu bisküvileri denemenizi şiddetle öneririm. Özellikle beslenme çantalarında yer edinecek bir tarif, beş çaylarına girmiyorum bile. Bu tarifimizde alışılagelmişin dışında olan iki malzememiz var: portakal yağı ve çubuk vanilya.

Portakal yağının çok geniş bir kullanım alanı var, bununla alakalı bilgi edinmek isterseniz buraya tıklamanızı öneririm. Portakal yağı en bilinen tarafıyla doğal bir antidepresan -bu kelimeden pek haz etmiyorum açıkçası pek bir moda pek bir içi boş geliyor- doğal bir sakinleştirici, hatta mutluluk verici bir yağ. Portakal kabuğunu elinizle hafifçe sıktığınızda dahi hemen bir canlılık hali katıverir insana. Kurabiyelere, keklere, hatta sütlü tatlılara ekleyeceğimiz birkaç damla portakal yağı ile hem çok hoş aromalı hem de sindirimi çok kolay lezzetler elde edebiliriz. Soğuk algınlığı ve bitkinlik durumlarında hazırladığımız bitki çaylarına(ıhlamur, melissa, kekik, mercanköşk, vb.) birkaç damla portakal yağı damlatabiliriz. Neden portakal kabuğu kullanmıyoruz derseniz özellikle turunçgillerin daha uzun süre dayanması ve parlak görünmesi için mumlandığını hatırlatmam yeterli olacaktır. Mumlamada kullanılan parafin kanserojen bir madde, bu maddenin kabuktan etli kısma geçmediği belirtiliyor dolayısıyla en azından kabukları kullanmamak lazım.

Vanilya çubuğuna gelince... Esasen vanilya, market raflarında karşımıza çıkan vanilinden oldukça farklı yapıda. Vanilin adıyla satılan ürünün sentetik maddeler ve aromalarla elde edilmiş doğallıktan uzak bir ürün olduğunu söylemeye gerek dahi yok sanırım. kullanımına gelince çubuğun içindeki özden bir miktarını kullanmak istediğimiz ürüne katabiliriz ya da çubuğun bir kısmını az miktarda sütün içerisinde bekletip bu sütü kullanabiliriz. Oldukça kuvvetli bir aroması vardır bir çubuğu 4-5 parçaya bölerek kullanabilirsiniz.

Tam Buğday Unlu Portakallı Bisküvi


Malzemeler

3 adet yumurta sarısı
yarım çay bardağı doğal süt
200 gram doğal tereyağ
50 gram sızma zeytinyağ
200 gram öğütülmüş kaya şekeri
50 gram doğal buğday nişastası
25 gram doğal kavrulmamış mısır unu(nişasta bulunamazsa 75 gram olarak kullanın)
yaklaşık 500 gram tam buğday unu
bir çimdik kaya tuzu
2 çay kaşığı karbonat
bir miktar çubuk vanilya
11 damla portakal yağı

Yapılışı

Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağ, zeytinyağ, süt ve yumurta sarılarını çırpın. Bir çimdik kaya tuzu, öğütülmüş kaya şekeri, buğday nişastası (ben yerli buğdaydan katkısız üretilmişini buldum ama bu vasıflarda nişasta bulmak çok zor, organik ürün satan yerlerden temin edilebilse de nişastayı hiç koymadan 75 gram doğal kavrulmamış mısır unu ile de denenebilir), un ve karbonatı ekleyin, karbonatın üzerine portakal yağını damlatın (karbonat ve tuzun uçucu yağları tutma özelliği var) bu aşamada vanilyayı da ekleyin. Hamuru iyice özleşene kadar yoğurun çok güzel kıvamlı bir hamur oluyor ne çok sert ne çok yumuşak. Elinize yapışmayan bu hamuru iki veya üç parçaya ayırın. Hamurun altına ve üstüne yağlı kağıt veya temiz poşet koyun, bu hamurun pürüzsüz ve kırılmadan açılmasına yardım ediyor. Hamuru ince açmaya gayret edin ve tırtıklı ruletle veya petit beurre kalıplaryla (elinizdeki herhangi bir kalıpta olabilir) çıkarın. Fırın tepsinizi yağlayıp önceden ısıtılmış 160 derecede yaklaşık 15 dakika kadar pişirin, üstü kızarmamalı (Tercihen yağlı kağıtta kullanılabilir). Bu ölçülerle yaklaşık 70 adet bisküvi yapılabiliyor, sayı olarak çokmuş gibi gelse de inanın çok kısa zamanda tüketiliyor.

Ben tarifleri incelerken malzeme kısmındakiler aklıma yatmazsa o tariften genelde uzak dururum. Sizler de bu tarifteki 3 yumurta sarısı ile alakalı sıkıntı yaşayabilirsiniz ama kalan akları değerlendirebileceğiniz bir tarifim daha var. Üstelik çok vaktinizi almayacak ardarda rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir tarif! Evet sıkı durun çocukların bayıldığı bir lezzet: beze, diğer adıyla mereng. Bu tarif bundan sonraki yazının konusudur.

Hazır bisküvilerin içindekilerden oldukça farklı malzemeler kullanarak yapacağınız bisküvileriniz şimdiden afiyet olsun:)

Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...