22 Şubat 2012 Çarşamba

Sentetik Kimyasal Kullanmadan Etkili Tuvalet Temizliği


Tuvalet temizliği hanımların en hassas olduğu konulardan biri. Defalarca yıkasalar da bir türlü temizliğinden emin olamadıkları, farklı farklı sentetik kimyasalları denemekten çekinmedikleri hatta bazen ufak zehirlenmelere maruz kaldıkları bir alan. Oysaki sentetik kimyasallar temizlikten ziyade kirlilik ve hastalık getiriyorlar. Bu maddeler solunum ve deri kanalıyla vücudumuza girdiklerinde vücudumuzdaki faydalı bakterileri de yok ediyor, akciğerlerimizi tahrip ediyor. Özellikle astım hastaları, hamilelik dönemindeki bayanlar,  yaşlılar, ince deriye sahip olduklarından bebek ve küçük yaştaki çocuklar bu maddelerden çok olumsuz etkileniyor. Evimize bu maddeleri sokmadan; suyu, havayı, toprağı ve bedenimizi kirletmeden etkili tuvalet temizliği mümkün üstelik çok daha ucuza!




Kullanılacak Malzemeler:
1. Boraks
2. Çamaşır sodası
3. Limon tuzu
4. Karbonat
5. Elma sirkesi (Sindirim sistemine dahil olmayacağından doğal elma sirkesi yerine hazır olanlar da kullanılabilir veya temizlik amaçlı ürettiğimiz doğal fermantasyonla üretilen temizlik sirkesini deneyebilirsiniz.)
6. Soda
7. Limon suyu
8. Çay ağacı yağı(hint defnesi)biberiye yağı, kekik yağılavanta yağı
9. Portakal yağılimon yağı
10. Arap sabunu (Arap sabunundan hoşlanmayanlar doğal zeytinyağı sabununu rendeleyip az miktarda suyu krem kıvamına gelene kadar pişirip kullanabilirler veya Yeşil Köpük Portakal Yağlı Duş JeliYeşil Köpük Biberiye Yağlı Duş Jeli ve Yeşil Köpük Lavanta Yağlı Duş Jeli ürünlerinden birini tercih edebilirler. Bu ürünler oldukça kuvvetli antiseptik özelliktedir)
11. Tuvalet fırçası
12. Ovmak için sünger (sentetik süngerler yerine doğal lif kabağı kullanılabilir)

13. Lateks eldiven
14. Karışımı koymak için şişe, püskürtme şişesi

Doğal Tuvalet Temizleme Karışımları


1. 1 su bardağı boraks, 1 su bardağı çamaşır sodası, 1/2 su bardağı karbonatı karıştırma kabına alın ve 10 damla çay ağacı yağı ile 10 damla portakal yağı (10 damla biberiye yağı ile 5 damla limon yağı veya 10 damla lavanta yağı ile 5 damla limon yağı da olabilir) damlatın. Tuvaletin iç kısımlarını (Klozetin veya alaturka tuvaletin iç kısmı) sirke ile ıslatın ve hazırladığınız karışımı homojen bir şekilde ıslattığınız yüzeye yayın. 2-3 yemek kaşığı kadar kullanmanız yeterli olacaktır. Fırça yardımıyla veya eldivenlerinizi giyip süngerle ovun. Bu işlemi gece yatarken yapın ve ertesi gün birkaç defa sifonu çekin. Tuvaletin dış kısımlarını (klozetin halka bölümü ve kapağı, alaturka tuvaletlerde tuvalet taşı) da bu karışımla dezenfekte edebilirsiniz. Bu toz karışımı lavabo ve küveti ovarken de kullanabilirsiniz.

2. Çok lekeli yüzeyler için, 1 çay bardağı boraks, 1 çay bardağı dövülmüş limon tuzu ve yarım çay bardağı karbonatı karıştırma kabına alın, üzerine yarım çay bardağı sirke ekleyin ve kalan kısmı yavaşça ılık su ile doldurun. Hazırladığınız sıvı karışımı tuvaletin iç kısımlarına iyice dökün. Bu işlemi gece yatarken yapın ve ertesi sabah fırça yardımıyla veya eldivenlerinizi giyip süngerle ovun, ardından birkaç defa sifonu çekin.

3. Tuvaletin dış kısımlarını arap sabunudoğal zeytinyağı sabunu rendesi ile hazırlayacağınız krem veya Yeşil Köpük Portakal Yağlı Duş JeliYeşil Köpük Biberiye Yağlı Duş Jeli ve Yeşil Köpük Lavanta Yağlı Duş Jeli ürünlerinden biri ile silebilirsiniz. Arap sabunu veya sabun rendesi kremi kullanacaksanız birkaç damla portakal yağıçay ağacı yağılavanta yağıkekik yağı veya biberiye yağı damlatmakta fayda var.

4. Kolalı içecekler tuvalet temizliğinde etkilidir. Bu tür içecekleri gıda olarak tüketmek yerine bu amaçla kullanabilirsiniz veya temizlenecek yüzeyi ıslatıp karbonat serpiştirip üzerine limon suyu gezdirip 1-2 sat bekletin. Daha sonra fırça veya sünger yardımıyla iyice ovun ve birkaç defa sifonu çekin.

5. Elma sirkesi veya temizlik sirkesini tuvaletin iç yüzeylerine boşaltın, bütün gece bekletin, ertesi sabah yüzeye karbonat serpin ve ovun. Bir kaç defa sifonu çekin. Çok lekeli olmayan yüzeyleri bu şekilde temizlemeniz yeterli olacaktır.

6. Klozet kapağı sadece sirkekarbonat- limon suyu karışımı, boraks- limon suyu karışımı, karbonat-sirke- antiseptik aromatik yağ karışımı gibi basit karışımlarla da oldukça pratik ve etkili şekilde temizlenebilir.

7. Tuvaletteki kötü kokular için çöp kutunuza ve ağzı açık küçük bir kavanoza bir miktar boraks veya karbonat koyun. Bu kötü kokuları giderecektir.

8. Tuvaletin güzel kokması için buhurdanlık(yağ lambası) kullanabilirsiniz. Zevkinize uygun aromatik yağdan bir iki damla damlatın, su ekleyin ve günde aralıklarla birkaç dakikalığına yakın. Buhurdanlık için yeriniz yoksa bir püskürtme şişesine 1 su bardağı gül suyu (sadece su da olabilir) koyun ve sevdiğiniz aromatik yağlardan birkaç damla ekleyerek kendinize bir karışım hazırlayın ve istediğiniz aralıklarla püskürterek tuvaletin güzel kokmasını sağlayın.(Lavanta yağı, turunçgil yağlarından herhangi biri veya birkaçını deneyebilirsiniz)


Sentetik kimyasallar gerçekten dezenfekte ediyor mu?

Sentetik kimyasallar pek çok bakteriyi yok ediyor ancak hayatta kalan bakterileri mutasyona uğratarak daha dirençli hale getiriyor ki bu bakteriler ilk hallerinden çok daha tehlikeli oluyorlar. Üstelik kullanılan yüzeyleri bu kimyasallardan arındırmak hiçte kolay olmuyor ve defalarca su ile yıkandıkları halde kalıntı bırakıyorlar. Bu durumda yüzeyden arındırmanın mümkün olmadığı bu maddelerin temizleyici mi kirletici mi olduklarını bir kez daha düşünmek gerek.

Bu yazı daha önce www.yesilkopuk.blogspot.com'da yayınlanmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...