28 Nisan 2012 Cumartesi

Bu sefer oldu!

Annemin ve kayın validemin çok başarılı olduğu zeytinyağlı yaprak sarması benim için her seferinde istediğim lezzete ulaşamadığım bir yemek olmuştur. Ben bu yemeği internetten gözüme kestirdiğim tariflerle hazırlardım hep ve sonuç ne annemin ne de kayın validemin sarmalarına benzerdi. Misafirlerime çok sevdiğim bu yemeği hazırlamaya karar verdiğimde bu defa içini kayın validemle hazırladık ve nerelerde hata yaptığımı anladım. Biz ailecek Osmanlı mutfağındaki hali ile seviyoruz yaprak sarmasını yani tatlı tadı ağır basacak şekilde. Oysa internetten aldığım tarifleri uyguladığımda ortaya tatsız tuzsuz bir şey çıkıyordu, çünkü bu tariflerdeki şeker miktarı çok azdı. Eğer siz de Osmanlı usulü yaprak sarmasına kaba tabirle hastaysanız vereceğim ölçülerle şahane bir yemek ortaya çıkıyor.

Bu yemekte en önemli noktalardan biri de kullanacağınız yaprağın kalitesi. Biz Samsun yaprağını çok beğeniyoruz ki incecik ve damarsız bir yaprak. Kalın ve damarları yapraklardan uzak durun ne lezzetli olur ne de kolay sarılır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Malzemeler

yarım kilo üzüm yaprağı
4 adet soğan
2 su bardağı yerli doğal pirinç
2,5 su bardağı kaynamış su
bir avuç dolusu kuru nane
yarım çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber (taze çekilmişini tavsiye ederim)
2,5 yemek kaşığı kaya şekeri
1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 su bardağından biraz fazla sızma zeytinyağ
2 yemek kaşığı kuş üzümü
dilerseniz 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Yapılışı

Salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakları tek tek yıkayıp bir süzgeçte süzdürün. Taze yaprak kullanıyorsanız kaynayan suda yumuşayana kadar bekletip çıkarın. Zeytinyağı pilav tenceresine alın ve minik minik doğradığınız soğanları kavurmaya başlayın, dolmalık fıstık kullanacaksanız onu da ekleyin ve fıstıklar pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ekleyin ve biraz daha kavurup baharatları, kuş üzümünü, bir tatlı kaşığı kaya tuzunu, 2 yemek kaşığı kaya şekerini de katın ve 1,5 su bardağı dolusu kaynamış suyu ilave edip kısık ateşte suyunu çektirin. Yaprakları geniş tarafı size bakacak şekilde önünüze alın geniş kısma içi yatay olarak yerleştirin ve kenarları içe kıvırarak sarın. Sarmaları pilav tenceresinin altına iki sıra yaprak döşedikten sonra sıkı sıkı yerleştirin. Üzerine kalan şeker ve tuzu serpiştirip 1 su bardağı kaynamış suyu ekleyin. Üstüne bir tabak çevirin ve kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Servis tabağına alın ve ılınınca streç filmle sarıp buzdolabında dinlendirin. Ben servisten önce limon sıkıyorum dilerseniz siz de bu şekilde hazırlayabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...