29 Nisan 2012 Pazar

Kıtır Kıtır Külahlar!

Kuzucuk bugünlerde dondurma isteyip duruyor. Uzun zamandır kendi dondurmamızı yapıyorum ve şimdiye kadar hep kase veya kupta ikram ettim. "Oysa kuzu benim de vaktiyle çok sevdiğim külahta yemekten daha çok hoşlanabilir" düşüncemi dün akşam eyleme dönüştürdüm ve ortaya bu kıtır kıtır dondurma külahları çıktı. Kısa bir araştırmadan sonra en mantıklı bulduğum tarifi tost makinemde denedim, bu tarifle waffle makinesinde incecik külahlar yapmak mümkün.

Hazır külahların içeriğini tam olarak bilmiyorum ama tahminen margarin, süt tozu, yumurta tozu, glikoz şurubu, sentetik vanilya, beyaz un karışımıdır. Yani katkılardan uzak durmaya çalışanlara hiç de uygun olmayan maddelerin birleşimi. Ben külahları bir hevesle dondurmayı hazırlamadan yapıverdim ve ertesi sabah kahvaltımızda çatır çutur bitiriliverdi. Üstelik bu tarifle bisküvi tadına çok yaklaştığımı fark ettim ve bir sonraki bisküvi denememin daha çok bisküviye benzeyeceğini hissediyorum, öncekiler kurabiyeye daha yakın oluyordu.

Dondurma Külahı

Malzemeler

1 adet doğal yumurta akı
bir fiske tuz
1 yemek kaşığı taze süt kaymağı (günlük yoğurt satan dükkanlardan alabilirsiniz)
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ (eritilmiş)
1 su bardağı öğütülmüş kaya şekeri (100 gram, bu ölçü biraz azaltılabilir bana fazla tatlı geldi)
1 su bardağı doğal kepeksiz un
dilerseniz 1 tatlı kaşığı kakao, çubuk vanilya

Yapılışı

Yumurta akları ve tuzu sertleşene kadar mikserle çırpın. Üzerine diğer malzemeleri sırasıyla ekleyin ve pürüzsüz bir karışım elde edin. Tost makinenizi ısıtın ve karışımdan 1 yemek kaşığı dolusu alarak makinenin ortasına daire şeklinde koyun ve makinenin kapağını bastırarak yanmadan kızartın. Spatula yardımıyla kızaran hamuru ters yüz ederek tabağa alın bu sırada diğer külahın hamurunu aynı şekilde makineye koyun ve ardından az önce çıkardığınız kızarmış hamuru külah şeklinde kıvırın; hamuru ilk çıkardığınızda çok sıcak olduğundan biraz beklemek gerek. Birleşme yerini alta getirin böylece soğuduğunda şekli bozulmuyor.


4 yorum:

  1. mutlaka deneyeceğim, yalnız dondurma tarifi de isteriz :) eline sağlık seval abla

    YanıtlaSil
  2. Sümeyra'cım dondurmayı bugün hazırlayacağım yarına da tarifini yazacağım inşaallah:)

    YanıtlaSil
  3. merhaba tarifi denedim, ancak gevrek olmadi aksine cok dagilan birsey oldu. Seker yerine bir miktar pekmez koymustum, onunla ilgili olabilir mi? Tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Şeker yerine pekmez kullandığınız için olabilir, ben pekmezle hiç denemedim ama bilirsiniz ki şeker ve tereyağı soğudukça sertleşmeyi sağlar, muhtemelen pekmez kıtırlaşmayı engellemiştir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...