12 Şubat 2012 Pazar

Mahlepli Kurabiye



Bu kurabiyeleri kızımın 2. yaş gününde yapmıştım, çocuklar çok beğenmişlerdi hatta bir tane bile bırakmamışlardı ben de daha fazla yapmadığım için üzülmüştüm. Sizler de bu kurabiyeleri hem küçük misafirler hem çocuğunuzun beslenme çantası için yapabilirsiniz. Üstelik dışarıda vakit geçirirken karnı acıkan ufaklıklar için de harika olacaktır. Bu kurabiyeler yalnızca çocukların değil büyüklerin de favorisi söylemeden edemeyeceğim. Bu tarifi senelerdir uyguluyorum, portakalağacının en sevdiğim tariflerinden. Birkaç ufak değişiklikle hem sağlıklı hem çok lezzetli kurabiyeleriniz oluyor. Bu kurabiyenin tadı içindeki mahlepten dolayı kandil simidine çok benziyor. Mahlep yaygın olarak hamur işlerinde kullanılan bir baharat. Mahlebin faydalarını araştırırken öğrendiğim farklı kullanımlarını paylaşmadan edemeyeceğim. Öğütülmüş mahlep balla macun yapılıp yendiğinde vücut direncini arttırıyor, dut pekmezi ile yendiğinde ise şişmanlatıyormuş. Bunu kızımda denemeye karar verdim bakalım bizim çıtı pıtı  kızımızda işe yaracak mı? Üstelik raşitizm rahatsızlığı olanlara sütle karıştırılıp içilmesi tavsiye ediliyor. Bir de sütle kaynatılıp bebek maması hazırlanabilirmiş, tabii bu mama bir yaştan sonra verilirse daha iyi olur ki bu süt genetiği ile oynanmamış yerli cins keçilere ait bir süt olmalı. Anne sütüne en yakın süt keçi sütü çünkü.

Mahlepli Kurabiye

Malzemeler

250 gram halis tereyağ
1 çay bardağı sızma zeytinyağ
2 adet doğal yumurta (aklardan birini üzeri için ayırın)
2 yemek kaşığı doğal elma sirkesi
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1.5 tatlı kaşığı kaya şekeri
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar doğal kepeksiz un (miktarı bir daha ki yapışımda ölçüp buraya da yazacağım)
üzeri için kabuğundan ayrılmamış susam

Yapılışı

Tereyağ, sızma zeytinyağı, doğal elma sirkesi ve yumurtaları ekleyip iyice yoğurun. Sırasıyla mahlep, kaya tuzu, kaya şekeri, karbonat ve unu (tam buğday unu da olabilir) ekleyin. Ele yapışmayan, çok sert olmayan bir hamur elde etmelisiniz. Yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra hamuru birkaç parçaya bölün merdane ile açın ve küçük yuvarlak bir kalıpla(çocuğunuzun bul-tak oyunundaki yuvarlak şekli kullanabilirsiniz) 1 cm yükseklikte parçalar çıkarın. Hamurun üzerine bir buzdolabı poşetini sererek açarsanız daha pürüzsüz ve merdaneye yapışmasını önleyerek açarsınız. Dilerseniz hamuru 2 cmlik rulo haline getirip bıçakla küçük kareler de çıkarabilirsiniz veya küçük ruloları birleştirip minik simitler yapabilirsiniz. Hamur parçalarını önce yumurta akına sonra kabuğu alınmamış susama bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 200 derece üstleri kızarana kadar pişirin. Ben bu tarifi tam buğday unu ile de yapıyorum öyle de çok hoş bir tadı oluyor. Bu da kızımın doğum günü pastası idi:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...