3 Mart 2012 Cumartesi

Keçiboynuzlu Üzümlü Kek

Keçiboynuzu tozu ile geliştirdiğim bir tarif daha. Kekte kullandığım keçiboynuzlu karışım bana çocukken favorlerimden olan ayçöreğini anımsattı. Sare'nin (Unutmadan Sare tam iki buçuk yaşında) keyifle yediği eşimin de övgülerini sunduğu bu kek bundan sonra sıklıkla yapılanlar listeme eklenecek. Bu kekte, kullandığım yumurta sayısını azaltmayı denedim ve pişman olmadım, iki adet yumurta ile istediğim kabarıklık ve yumuşaklıkta bir kek elde edebildiğim için ayrıca bir mutluluk yaşıyorum.
Bu tarif aynı zamanda tam bir kış tarifi oldu. Hem kuru üzüm hem de keçiboynuzu tozu göğüs hastalıklarında iyileşmeyi hızlandırıyor, balgam söküyor, halsizliğe kansızlığa iyi geliyor. Bunun yanı sıra her iki besinin de çocuk gelişiminde önemli yeri var. Sare yeni yeni keçiboynuzu pekmezi yemeye de başladı, özellikle kemik gelişimine çok faydası olduğu için sizlere de tavsiye ediyorum sabahları bir tatlı kaşığı olsun verebilirsiniz. 
Keçiboynuzlu Üzümlü Kek


Malzemeler
2 adet doğal yumurta
1 su bardağı kaya şekeri (kullandığım şeker pudra şekeri kadar ince, yaklaşık 140 gr.)
1 büyük çay bardağı sızma zeytin yağ (90 gr.)
1 büyük çay bardağı doğal süt (125 gr.)
35 gram kakao yağı (benmari usulü eritilmiş)
3 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu
2 yemek kaşığı Özbek üzümü (doğal çekirdeksiz üzüm)
3 adet gün kurusu kayısı
2 çay kaşığı tarçın
1.5 çay kaşığı karbonat
karbonata sıkmak için çeyrek limon
5- 6 adet iri dövülmüş ceviz içi
2 su bardağı+2 yemek kaşığı doğal kepeksiz un (yaklaşık 140 gr.)
Yapılışı
Yumurtaları geniş cam bir kaseye kırın ve üzerine şekeri ekleyip iyice çırpın. Ardından zeytin yağ ve sütü ekleyip karıştırın. Unu ve karbonatı ekleyin, karbonatın üzerine limon sıkın. Hamurun yarısını başka bir kaba aktarın ve üzerine keçiboynuzu tozu ile tarçını ekleyerek karıştırın. Kuru üzüm ve kayısıları küçük bir cezvede az miktarda su ile bir taşım kaynatın, süzün. Kayısıları minik küpler halinde kesin ve tarçınlı hamura ekleyin. Ceviz içlerini de ekleyip iyice karıştırın. Kalıbınızı yağlayıp un serpiştirin, önce sade hamuru ardından keçiboynuzu tozlu hamuru ekleyin. Ben 30x10 cm ölçülerinde dikdörtgen cam kek kalıpta pişirdim. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Kekin piştiğini kontrol etmek için ortasına bıçak veya kürdan batırın, kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Bir diğer kontrol yöntemi için kekin üst kısmına işaret parmağınızla bastırın çökmeyip eski halini alıyorsa pişmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...