12 Şubat 2012 Pazar

Ev Yapımı Kedi Dili Bisküvi ve Labneli Pasta!














Hazır gıdalardan uzak durmaya başladığımdan beri içimde kalan bir şey varsa pek sevdiğim pasta yapımında istediğim kıvam ve lezzeti yakalayamamak. İnternette birbirinden güzel fotoğraflanmış kedi dili pastalarına bakakalmak, labneli kremaların hafifliğine imrenmek… Evet hanımlar bunlar geride kaldı! Bu aralar pasta krema ve kekleri üzerindeki çalışmalarımı artırdım ve yakaladığım ilk güzel lezzeti sizlerle paylaşmanın dayanılmaz hafifliği içerisindeyim.
Ev yapımı labne tarifi arattığımda karşıma çıkan listeden ilk olarak seçtiğim “Hilal’in El Emeği” başlıklı blogdaki tarifti, bu tarifi gördüğümdeki hislerim tarif edilemez! Sitedeki ölçülerin yarısını kullanarak ve denediğim tarif şöyleydi:
200 gr. doğal süt
200 gr. doğal kaymak(orjinal tarifte krema)
1 tatlı kaşığı doğal yoğurt
birkaç damla doğal elma sirkesi
Tüm malzemeleri küçük bir tencerede kaynatıp sekiz dakika kadar daha pişirdim. Sonra karışımı pamuk bir keseye doldurup yüksek bir yere asarak bir-iki saat süzülmesini bekledim. Sonra buzdolabında bir saat beklettim ve ardından çıkartıp çırptım. Bu kremayı,
3 su bardağı doğal süt
1.5 yemek kaşığı doğal kepeksiz un
1.5 yemek kaşığı doğal buğday nişastası
1 yumurta
1 yemek kaşığı halis tereyağ
50 gram kakao yağı
ile pişirdiğim muhallebiye altını kapattıktan sonra ekledim. Bu kremayı kendi pişirdiğim pandispanya ile kullanmıştım ve misafirlerimin de ailecek bizim de çok hoşumuza giden hafif bir pasta olmuştu ama şunu belirtmeliyim ki kremanın tadı kaymak tadına daha yakındı, labneye değil. Bu tarifi denemek isteyenleriniz olabilir diye yazmadan edemedim ki bence birçok pastanın yapımında kullanmak isteyebilirsiniz.
Kedi dili bisküvi ile yapılmış birbirinden şık pastaları gördükçe iç geçirmeye son. Margarindi, yumurta tozuydu, süt tozuydu, sentetik tatlandırıcıydı sorunu artık yok. Mutfaklarımızda bulundurduğumuz malzemelerle yapabileceğimiz bir kedi dili bisküvi tarifimiz var artık. Allah kendisinden razı olsun Zoe hanımdan internette gördüğüm en aklıma yatan tarif kendisine aitti (http://zoebakes.com/2009/03/11/charlies-chocolate-charlotte-for-his-8th-birthday/). Hemen uyguladım tarifi ve ortaya bu pasta çıktı.

Kedi Dili Bisküvili Labneli Pasta

Malzemeler

Kedi Dili Bisküvi İçin:
125 gram doğal kepeksiz un (1 su bardağı+2 yemek kaşığı)
100 gram kaya şekeri (yarım su bardağı- yarısı aklara yarısı una eklenecek)
6 adet yumurta sarısı
4 adet yumurta akı (içine bir fiske kaya tuzu)
çay kaşığının ucuyla karbonat
Labneli Pasta Kreması İçin:
2 su bardağı doğal süt
1 tepeleme yemek kaşığı doğal buğday nişastası (yoksa doğal kepeksiz un miktarını 1 silme yemek kaşığı arttırın)
1 tepeleme yemek kaşığı doğal kepeksiz un
1 adet doğal yumurta sarısı
2.5 su bardağı bir 8-10 saat oda sıcaklığında süzülmüş doğal yoğurt (süzüldükten sonra 130 gram olarak kullandım)
70 gram doğal süt kaymağı
25 gram benmari usulü eritilmiş kakao yağı
dilerseniz 3 cm çubuk vanilya
üzeri ve ara katlar için doğal kakao

Yapılışı

Önce kedi dili bisküvileri hazırlayalım. Yumurta sarılarını beş dakika çırpın. Cam kavanoza yumurta aklarını alın ve çırpmaya başlayın. Bir dakika kadar sonra bir fiske kaya tuzu ekleyin, biraz daha çırptıktan sonra kaya şekerinin yarısını ekleyip aklar sertleşip kar haline gelene kadar çırpın. Geniş cam bir kaseye önce akları yavaşça köpükleri söndürmeden boşaltın, sonra sarıları ekleyin ve üzerine un- kalan şeker karışımı ile birlikte çay kaşığının ucuyla karbonatı eleyerek ekleyin. Kaşık yardımıyla köpükleri söndürmeden tüm malzemeyi karıştırın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 10 dakika pişirin. Yaklaşık 35- 40 arası bisküvi elde edebilirsiniz. Bisküvileri krema torbası ile geniş ağızlı bir uçla yağlı kağıda aralıklarla sıkın. Yağlı kağıda bir cetvel yardımıyla kılavuz çizgiler çizerseniz aynı ebatta bisküvi elde etmeniz kolaylaşacaktır.

Gelelim bu pastanın kremasına… Yoğurdu 8-10 saat kadar oda sıcaklığında bir tülbent koyduğunuz süzgeçte bekletin. Doğal süt, kaya şekeri, doğal nişasta, doğal kepeksiz un ve yumurta sarısını çırparak pişirin. İndirmeye yakın tereyağı ekleyin. Altını kapatıp biraz ılındıktan sonra benmari usulü eritilmiş kakao yağı, süzülmüş yoğurt ve kaymağı ekleyin. Baton kek kalıbına buzdolabı poşeti veya streç film yerleştirin. İlk olarak kremadan sürün; bisküvilerin bir yüzünü ılık su, doğal kakao ve kaya şekeri karışımına  batırın ve krema katının üzerini kaplayın. Tekrar krema sürün doğal kakao serpiştirip bu işlemi iki defa daha tekrar edin. Yani krema, bisküvi, krema, kakao, bisküvi, krema, kakao, bisküvi, krema olacak şekilde katları oluşturun. Üst kısmı buzdolabı veya  streç filmle kaplayıp bir gece buzdolabında bekletin. Aşağıda yapım aşamasında çekebildiğim birkaç resim de mevcut. Sonuç oldukça lezzetli bir pasta! Bu pasta kreması böğürtlenli, vişneli , çilekli pastalar için daha uygun olabilir çünkü oldukça mayhoş bir tadı var. Burada krema tercihi size kalmış mayhoş olmasın derseniz ya ilk verdiğim krema tarifini uygulayın ya da ikinci tarifte kaymak miktarını yoğurt miktarına eşitleyin. Servis ederken kalıbı ters çevirerek servis tabağına alın, çay süzgeci ile kakao serpiştirin. Sümeyra’nın çikolatasından yapıp çikolata parçacıkları ile de süsleyebilirsiniz.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...