13 Şubat 2012 Pazartesi

Şekersiz Kek! Tam Buğday Unlu Keklerin Püf Noktaları!


Portakallı bir lezzetle daha karşınızdayız. Bu aralar bir portakal sevdasının ardına takıldım gidiyorum. Artık mutlu olmaya mı ihtiyacım var yoksa sadece damak tadımla mı ilgili bilemiyorum ama kurabiyeler kekler hep portakallı olsun istiyorum. 

Bu tarifimizde bol kakao kullanarak çikolata lezzetinde bir kek elde ediyoruz. Bu tatta en büyük payı olanlardan biri de şüphesiz kakao yağı.

Bu kekin en önemli özelliğiyse sıfır şeker ile yapılması. Çok besleyici bir gıda olan pekmezi eski zamanlarda olduğu gibi tatlıların yapımında da kullanabiliriz.  Pekmeziniz yoksa yerine her zamanki gibi öğütülmüş kaya şekeri de kullanabilirsiniz, tabii miktarlarda değişiklik yaparak.(Malzeme listesinde ölçüleri belirttim)

Üzüm Pekmezli Portakallı Kek


Malzemeler

Kek hamuru için gerekli malzemeler:
3 adet iri veya 4 adet küçük doğal yumurta (bir yemek kağı kadar yumurta sarısını ayırın)
1 su bardağı üzüm pekmezi(1.5 su bardağı da olabilir)
75 gram hakiki tereyağ
50 gram kakao yağı
1 çay bardağı doğal süt (en azından günlük pastörize süt)
3 yemek kaşığı doğal kakao
bir avuç iri dövülmüş fındık içi
2 çay kaşığı karbonat
11 damla portakal yağı
Muhallebi için gerekli malzemeler:
1.5 su bardağı doğal süt
Yarım su bardağı üzüm pekmezi (yarım su bardağından 1 parmak fazla öğütülmüş kaya şekeri)
1 yemek kaşığı doğal yumurta sarısı
25 gram kakao yağı
1 yemek kaşığı doğal kavrulmamış mısır unu
1 yemek kaşığı tam buğday unu
2 yemek kaşığı kakao yağı
2 cm çubuk vanilya
5 damla portakal yağı
üzeri için hindistan cevizi

Yapılışı

Hamur malzemeleri sırasıyla ekleyerek çırpmaya başlayın. Tereyağ ve kakao yağını benmari usulü ile eritin. Fındıkları irice dövün. Çok koyu olmayan bir kek hamuru elde etmelisiniz. Tam buğday unu kullandığımızda kek çok koyu olursa kabarma pek olmaz çünkü kepek kabarmayı azaltır, ortamdaki sıvıyı çektiği için normalden daha akışkan bir hamurla kabarmasını sağlayabiliriz. Portakal yağını karbonatın üstüne damlatarak kullanın böylece diğer malzemelerle de daha iyi karışacaktır. Fırını 175 derecede ısıtıp 40-45 dakika kadar pişirin. İçinin piştiğini anlamak için ortasına bir kürdan batırıp kuruluğuna bakın, kuruysa pişmiştir. Kekinizi tezgahınıza alın ve biraz ılındıktan sonra dilimleyip muhallebiyi üzerine dökün. Bu aşamada hindistan cevizini de serpebilirsiniz. Dikkat edilecek diğer bir husus evde pıtır pıtır gezinen meraklı kuzucuklar varsa fırın kapağına yaklaştırmamanız. Bu kuzucuklar hem ellerini yakabilirler hem de kekin kabarmasına da mani olabilirler.

Muhallebiyi hazırlarken tüm malzemeleri karıştırın ve kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Altını kapatıp portakal yağını ekleyin, soğuyana kadar ara ara çırpın ki üstü kabuk tutmasın.

Keki çok tatlı olmayan daha ziyade muhallebisiyle tatlanmış yemesi keyifli bir kekimiz oldu. Benim kızım bir oturuşta bir buçuk dilim kek yedi ve çok beğendiğini söyledi ki ben damak zevkine güvenirim. Şimdiden afiyet olsun.

Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...