13 Şubat 2012 Pazartesi

Üzüm Pekmezli İncirli Tam Buğday Unlu Kek


Bu nasıl bir kek ismi böyle diyenleriniz olacaktır mutlaka. Tarifleri adlandırırken can alıcı noktalardan yola çıkmak gerek, bu kekte ise lezzetini belirleyen ve özelleştiren o kadar çok nokta vardı ki en kısa haliyle dahi uzun isimli bir kek oldu. Hiç şeker kullanmadan da tatlı mı tatlı kekler elde edebiliyoruz, ne dersiniz bir daha ki tarifimizin adı pekmezli kurabiye mi olsa?

Pekmez demişken aman market raflarında pekmez adıyla satılan şurupları kastettiğimi sanmayasınız. Seri üretimi olan ürünlerde etiket içeriğinden de takip edebileceğiniz gibi glikoz şurubu veya fruktoz şurubu gibi genetiği değiştirilmiş mısırdan elde edilen suni tatlandırıcılar kullanılmakta.

Bazen çok ucuz fiyatlara satılan baklavalar görürsünüz ya işte onlarda sıfır şekerle imal edilirler, tatlandırıcıları
ise glikoz şurubudur. Aslına bakarsanız büyük firmalar dahi çok azıcık miktarda glikoz şurubu katabiliyorlar
canım baklavalarına sebebi ise glikoz şurubu veya fruktoz şurubunun en önemli özelliklerinden birinin şekerlenmeyi önlemesi, içine katıldığı karışımı jel halde tutabilmesi. Bu sebeplerden dolayı şeker hastalığı başta olmak üzere damar tıkanıklığı obezite gibi pekçok rahatsızlığı tetikleyebilen bu şuruplar pekçok gıdanın üretiminde kullanılıyor. Örneğin hakiki bal (kestane ve oğul balının dışındakiler) petekten süzüldükten birkaç ay sonra donmaya başlar. Bu donma incecik kristaller halindedir ve şekerlenme ile alakası yoktur ama çoğu
tüketici akışkan balı tercih eder ki bu durumda ya o bala glikoz şurubu gibi bir şuruptan konulur ve böylece daha da tatlı bir ürün elde edilir ya da hakiki balı satan kişiler de balı ısıtıp donmasını önlemeye çalışırlar.Bal ısındığında içindeki vitaminler kaybolur bu nedenlerle siz siz olun doğallıktan vazgeçmeyin.

Bu tarifimiz oldukça renkli bir karışım oldu. Çocuklar içinse hem sağlık açısından daha uygun hem de severek yiyecekleri bir kek. Eğer çocuğunuz hazır gıdalara alışkınsa belki bu keki yemez diye düşünebilirsiniz. Haklısınız çünkü hazır gıdalardaki aromalara alışan çocuklar doğal tatlarla yeterince tatmin olmayabiliyorlar
hep birşey eksikmiş gibi geliyor onlara. Bu durumda yapılacak şey hazır gıdaları hayatından çıkarmak inanın
bir süre sonra damak tadı değişecektir ve vücudu hazır gıdalardan arındıkça iştahı da açılacaktır. Çocuklara hazır gıdayı bıraktırmanın en önemli adımı sizin de kesinlikle kullanmamanızdır. Böylelikle emin olun bir bilinç
gelişecektir. Kendi yapacağınız lezzetlerle çocuklarınızı her anlamda temiz gıdalarla beslemek emin olun pek çok semptomun da ortadan kalkmasını sağlayacaktır(zaman zaman ateşlenme, alerjik reaksiyonlar gibi).

Üzüm Pekmezli İncirli Tam Buğday Unlu Kek


Malzemeler

3 adet doğal yumurta
1 çay bardağı doğal üzüm pekmezi
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı doğal süt
1 su bardağı kavrulmamış mısır unu
2 su bardağı tam buğday unu
2 çay kaşığı karbonat
11 damla portakal yağı
3 cm çubuk vanilya(içindeki özü kullanın)
1 adet rendelenmiş elma
9 adet minik doğranmış kuru incir
5 adet iri dövülmüş yerli ceviz
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı

Pekmez ve yumurtaları iyice çırpın diğer malzemeleri sırasıyla ekleyin. Kullanacağınız incirler çok sertse az miktarda su ile cezvede yumuşayana kadar pişirin. Portakal yağını kullanacaksanız karbonatın üzerine damlatıp çırpmaya devam edin (kullanmayacaksanız limon suyu da damlatabilirsiniz). Ceviz yerine fındık tercih edebilir, üzüm yerine dut pekmezi deneyebilirsiniz. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin. Pişirenlere afiyet olsun.

Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...