Bazı lezzetler vardır ki ya çok sevilirler ya da hiç sevilmezler! Menengiç kahvesi de sanırım böyle bir lezzet. Tanıdıklarımın çoğu tarafından beğenilen ve bizim evde de çok sevilen bir içecek olmasına rağmen “bunun tadı çok ağır hiç sevmedim” diyenlere şahit olmadım dersem yalan olur. Kızımın dahi çok sevdiği bu kahveyi sizlerle paylaşıyorum ve denemenizi de tavsiye ederim çünkü menengiç kahvesi sadece keyif veren bir içecek değil aynı zamanda sindirimi kolaylaştırmak başta olmak üzere pek çok faydası olan bir lezzet.
Menengiç bitkisinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
Ses kısıklığına iyi gelir, öksürüğü keser, balgam söktürür, nefes açar, göğsü yumuşatır, mide ağrılarını dindirir, doğal bir antioksidan olan E vitamini içeriğiyle kolestrolü düşürür, ayak terlemelerini önler. Gelelim hazırlanışına:
Menengiç Kahvesi
Malzemeler
1 çay fincanı süt (süt- su karışımı)
2 tatlı kaşığı menengiç kahvesitatlandırmak için kaya şekeri veya halis bal
Yapılışı
1 çay fincanı dolusu süt veya su ile hazırlanması tavsiye edilen menengiç kahvesini ben 1/3 su, 2/3 süt oranıyla hazırlıyorum. Kahveyi ise ben yoğun olmasını istediğimden 2 tatlı kaşığı olarak ekliyorum siz 1 veya 1.5 tatlı kaşığı olarak da deneyebilirsiniz. Süt-su karışımı ve kahveyi kısık ateşte kaynayana kadar pişirelim eğer kaya şekeri kullanacaksanız 1 tatlı kaşığı (zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz) kaya şekerini de ekleyin biraz daha pişirip altını kapatın. Eğer bal ile tatlandıracaksanız. Kahveyi pişirin, altını kapatın ve zevkinize göre bal ekleyin. Afiyet olsun!
Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder