14 Şubat 2012 Salı

Soğuk Akşamlar İçin Sıcak İçecekler- Menengiç Kahvesi


Bazı lezzetler vardır ki ya çok sevilirler ya da hiç sevilmezler! Menengiç kahvesi de sanırım böyle bir lezzet. Tanıdıklarımın çoğu tarafından beğenilen ve bizim evde de çok sevilen bir içecek olmasına rağmen “bunun tadı çok ağır hiç sevmedim” diyenlere şahit olmadım dersem yalan olur. Kızımın dahi çok sevdiği bu kahveyi sizlerle paylaşıyorum ve denemenizi de tavsiye ederim çünkü menengiç kahvesi sadece keyif veren bir içecek değil aynı zamanda sindirimi kolaylaştırmak başta olmak üzere pek çok faydası olan bir lezzet.

Menengiç antep fıstığının aşılanmamış halidir. Minik yuvarlak yeşil renkli taneler halindedir. Melengiç ya da çitlembik olarak da bilinir. Bu kahveyi menengiç tanelerini kavurup öğüttükten sonra hazırlayabileceğiniz gibi kavrulup öğütülmüş halini hazır alarakta hazırlayabilirsiniz. Menengiç özellikle ağız yaralarını iyileştirici ve hazmı kolaylaştırıcı bir bitki. Menengiç sakızı ile kendini tedavi eden kuşların bile var olduğu düşünülürse her evde bulunması gereken bitkilerden diyebiliriz. Taneleri bol yetiştiği bölgelerde çocukların çitlemekten zevk aldığı bir kuru yemiş olan menengiçi, bizler de çocuklarımıza bu şekilde sunabilir en doğal haliyle yabani yetişen bu bitkiden onları faydalandırabiliriz.

Menengiç bitkisinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Ses kısıklığına iyi gelir, öksürüğü keser, balgam söktürür, nefes açar, göğsü yumuşatır, mide ağrılarını dindirir, doğal bir antioksidan olan E vitamini içeriğiyle  kolestrolü düşürür, ayak terlemelerini önler. Gelelim hazırlanışına:

Menengiç Kahvesi


Malzemeler


1 çay fincanı süt (süt- su karışımı)
2 tatlı kaşığı menengiç kahvesi
tatlandırmak için kaya şekeri veya halis bal

Yapılışı


1 çay fincanı dolusu süt veya su ile hazırlanması tavsiye edilen menengiç kahvesini ben 1/3 su, 2/3 süt oranıyla hazırlıyorum. Kahveyi ise ben yoğun olmasını istediğimden 2 tatlı kaşığı olarak ekliyorum siz 1 veya 1.5 tatlı kaşığı olarak da deneyebilirsiniz. Süt-su karışımı ve kahveyi kısık ateşte kaynayana kadar pişirelim eğer kaya şekeri kullanacaksanız 1 tatlı kaşığı (zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz) kaya şekerini de ekleyin biraz daha pişirip altını kapatın. Eğer bal ile tatlandıracaksanız. Kahveyi pişirin, altını kapatın ve zevkinize göre bal ekleyin. Afiyet olsun!

Bu tarif daha önce SadeMutfak'ta yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...